Od pola pszenicy do mojej kanapki w szkolnym plecaku. 16 października obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji uczniowie kl. VI na zajęciach kreatywnych obejrzeli film o wyrobie piekarniczym – chlebie – od ziarna pszenicy do bochenka chleba. Poznali etapy produkcji chleba. Na podstawie kadr filmu uzupełnili, rozwiązali kartę pracy z zadaniami oraz rozszyfrowali rebus i zagadkę.
Pytania nasuwające się przy tym projekcie. Kto odwiedza naszą stronę może sobie sam odpowiedzieć……………….
Jak dużo chleba jemy w Polsce?
Jakie pieczywo lubią najbardziej?
Co robi się z chlebem, który nie został sprzedany?
Jak uprawiano zboża w Polsce, zanim pojawiły się maszyny rolnicze?
Czy jeszcze gdzieś w Polsce lub na świecie nie używa się kombajnów w czasie żniw?
Jak działały ręcznie poruszane dźwigi do podnoszenia worków z mąką, które widzieliśmy na filmie?
Co jeszcze – oprócz mąki – produkuje się w młynach?
Co to są otręby?
Jak powstają?
Czy ludzie mogą jeść otręby?
Czy to zdrowy produkt?
Jakie jeszcze znamy zboża – oprócz pszenicy?
Które zboża raczej nie trafiają do młynów?
Jak dużo chleba marnuje się w naszych domach?
Jaką ilość pieczywa się wyrzuca?
Na zadanie domowe uczniowie mieli upiec chleb. Przy pracach kuchennych poprosili o pomoc osobę dorosłą. Z zadania wywiązali się wyśmienicie i bardzo dobrze. Zwieńczeniem projektu w klasie była degustacja własnoręcznie wykonanych różnych rodzajów chleba z zachowaniem reżimu sanitarnego. Dzień degustacji był wyjątkowy i smaczny. Zapach świeżego chleba rozchodził się po całej klasie i szkole. Były pulchne i przepyszne. Zapach świeżego chleba dotarł do pani dyrektor Marioli Ślawskaiej. Chleb również bardzo smakował pani dyrektor.
Smacznego!
Co to jest? W białym fartuchu pracuje,
Nie leczy i nie gotuje.
Nocą coś w piecu wypieka.
Chleb i bułeczki…
To …………………………