22 października uczniowie kl. VII poznali historię początku uprawy pomidorów. Wykorzystując wiadomości z filmu uzupełnili i rozwiązali kartę pracy wykorzystując znajomość procentów. Rozwiązali krzyżówkę matematyczną. Zwieńczeniem lekcji była degustacja pomidorów oraz odpowiedzi na pytania.
Pomidory uprawiane są od około 8 tysięcy lat . Uprawa pomidorów zaczęła się w Kalifornii. Do Europy przywieziono je z Ameryki Południowej na początku XVI. Tomatyna – to święto pomidora obchodzone w hiszpańskiej miejscowości Bucol w ostatnią środę sierpnia. Tego dnia świętujący obrzucają się na ulicach pomidorami.
Podoba się nam takie święto?
Dlaczego należy jeść pomidory?
Jakie mają wartości odżywcze?
Przecier, ketchup, suszone pomidory-jakie znasz przetwory z pomidorów?
Który ze sposobów przechowywania pomidorów jest najlepszy?
W Polsce nie uprawia się pomidorów na tak dużą skalę jak w USA. Jakie są tego przyczyny?
Jak dużo pomidorów Polska importuje każdego roku?
Ważnym składnikiem pomidora jest potas. Wiemy, że jest to miękki i łatwopalny metal. Czy w takiej postaci występuje w pomidorze?
Dlaczego nasz organizm potrzebuje potasu?
Czy to prawda, że wspomaga uczenie się?
O potasie warto dowiedzieć się jak najwięcej. Miłej lektury.